top of page

De ce ar trebui să redați viața obiectelor de mobilier?

Refolosirea și recondiționarea obiectelor de mobilier reprezintă o modalitate excelentă de a contribui la consumul responsabil. Această practică pune amprenta asupra dezvoltării durabile prin reducerea cantității de materiale aruncate la gunoi și a producției de noi obiecte de mobilier. In plus, retransformarea obiectelor prin vopsire, lăcuire sau schimbarea unor mici detalii ar putea crea un efect de-a dreptul surprinător.

 

 

Articol scris de Valentin Popescu,
master FJSC "Media, dezvoltare, societate"

Bathroom Sink
Meeting Room

În România, o mare cantitate din mobilierul vechi ajunge, fie la gunoi în zonele urbane, fie combustibil pentru foc în mediul rural. În general, mentalitatea românilor este de a recondiționa casele prin finisaje de top și de a cumpăra obiecte de mobilier noi, cele vechi pierzându-și valoarea odată cu trecerea anilor. Acest aspect se datorează comodității celor care pun accent pe lucrurile noi, la modă. Din fericire, există în țară și persoane care refolosesc obiectele de mobilier, dar numărul acestora este unul foarte mic.

Modelul francez

În alte țări din Vestul Europei, cum ar fi de exemplu Franța, există inițiative de economie circulară și proiecte de reutilizare a obiectelor de mobilier, cum ar fi „Eco-Mobilier”, sau „EcoMaison”, după schimbarea numelui, un proiect de reciclare și reutilizare a mobilierului vechi. (https://espace-services.eco-mobilier.fr/)

În același timp, o mare parte din francezi recondiționează anumite obiecte din lemn prin șlefuire, lăcuire sau vopsire. Totodata, târgurile de vechituri - „Brocantes” reprezintă un prilej pentru mulți dintre aceștia de a-și vinde anumite obiecte nefolositoare din case, prelungind astfel durata de viață. 

De ce să recondiționați mobila?

Obiectele de mobilier reutilizate pot fi la fel de estetice și funcționale ca și cele noi, iar procesul de recondiționare poate oferi oportunitatea de a crea un obiect unic și personalizat. În plus, reutilizarea mobilierului poate fi o modalitate simplă și eficientă de a economisi bani prin reducerea consumului de resurse si, implicit, a cantității de deșeuri reduse, protejând în același timp mediul înconjurător.

Mobila poate fi reutilizată într-o varietate de moduri. De exemplu, dulapurile vechi pot fi recondiționate prin vopsire, reparația defectelor cu materiale speciale pentru lemn, schimbarea mânerelor sau aplicarea de autocolante decorative. Donarea sau vânzarea mobilierului vechi reprezintă, deasemenea, o modalitate de a prelungi durata de utilizare a obiectelor.

Wooden Furnitures

De ce să recondiționați mobila?

Prin schimbarea mentalităților și abordarea unei abordari mai responsabile și durabile putem contribui la protejarea mediului înconjurător și la reducerea impactului negativ asupra acestuia. Prin urmare, dacă sunteți interesați de dezvoltarea durabilă și vreți să faceți un pas în această direcție, luați în considerare reutilizarea și recondiționarea obiectelor de mobilier vechi în loc să le aruncați la gunoi și să cumparați altele noi.

bottom of page