Transformare creativă: o expoziție
de obiecte reutilizate și reciclate
Interviu realizat de Zaharia Denisa, studentă a masterului francofon "Media, dezvoltare, societate" cu sculptorul prof. Ionel Iștoc
Anul acesta, studenții Masterului Francofon FJSC au participat la un atelier de reutilizare creativă a materialelor reciclate sub atenta îndrumare a sculptorului Ionel Iștoc, doctor în arhitectură și profesor în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu’’, unde predă studiul formei, tehnicilor de modelaj și marchetaj.
Prezența sa la acest atelier a jucat un rol important în campania de sensibilizare a proiectului Consum’Actor privind consumul responsabil, cu atât mai mult cu cât studenții și-au propus să realizeze o expoziție de obiecte din materiale reutilizabile, încercând să-i inspire și să-i îndemne și pe ceilalți să adopte astfel de practici sustenabile.
- Cum v-a venit ideea de a crea noi obiecte utilizând materiale reciclate?
- La cursul de marchetaj pe care îl desfășor în cadrul UAUIM. Este vorba despre un curs prin care învăț studenții să realizeze machete de arhitectură.
- Care sunt principalele materiale pe care le utilizați în transformarea obiectelor?
- La primele cursuri, cu ani în urmă, am lucrat cu ipsos. Apoi am realizat că este un material dificil de prelucrat care lasă mizerie în atelier, așa că am decis să îl înlocuiesc.
- Cum alegeți obiectele/materialele pe care le veți reutiliza și transforma?
- Am ales mucavaua, un material curat, dar care necesită o metodă mai complicată de lucru. De regulă, e nevoie de mai mult timp pentru realizarea obiectelor de calitate.
- Ce vă inspiră în modelarea acestor obiecte?
- Inspirația vine din niște căutări personale. M-am pus în locul studentului și am încercat să realizez spații cu lumină dirijată. Am dorit să pun lumina și forma în valoare, în căutarea unei stări, unui eventual mister...
- Reciclați?
- Da. Realizez obiecte din mucava, machete, instalații din materiale reciclate. Fac acest lucru de câțiva ani.
- Credeți că obiectele reutilizate vor fi din ce în ce mai prezente în arhitectură și design?
- Absolut. Există clădiri în construirea cărora sunt folosite PET-urile, sticlele, dar și anvelopele. În cazul caselor personalizate, cred că această metodă e interesantă și chiar conferă un aer aparte, artistic și original.