Revoluția iei a început odată cu Campania #GIVECREDIT „This is Bihor, not Dior“, o mișcare ce are la bază dezvoltarea durabilă. Aceasta a fost inițiată de către brand-ul La Blouse Roumaine, atunci când colecţionarii români au descoperit însuşirea creaţiei tradiționale românești de către creatorii de modă internaționali.
Unul dintre ei a fost Tory Burch, care a copiat sumanul românesc, iar al doilea a fost brand-ul Dior, care a inclus în colecţia sa 2018 o vestă copiată după cojocul binşenesc, din Ţara Beiuşului - Bihor. În consecință, Tory Burch a retras descrierea prin care îşi însuşea piesa de patrimoniu românesc, menţionând că este de inspiraţie românească și Dior a primit scrisoarea oficială a comunităţii La Blouse Roumaine, prin care i se cere acordarea creditului cuvenit României.
Datorita comunității La Blouse Roumanie, la 24 iunie românii de pe tot globul celebrează Ziua Universală a Iei. Primul oraș din lume care a recunoscut oficial această sărbătoare, prin emiterea a două proclamaţii în 2015 şi 2016 este Washingtonul. Meritul îi aparţine unui român stabilit în State, Bogdan Banu, care a fost sprijinit de Ambasada României în SUA.
Comunitatea La Blouse Roumaine a fost fondată pe Facebook, în 7 noiembrie 2012, având ca obiectiv aducerea în actualitate a IEI, a portului și textilelor tradiționale, ca marcă indentitară și brand cultural românesc. Portdrapelul comunității este opera omonimă a pictorului francez Henri Matisse, cel care a dăruit universalitatea artistică a cămășii tradiționale cu altiță.