top of page

Metamorfoză în Mexic sau...cum să regăsești „la joie de vivre” pe un alt continent

Se spune că viața nu este un basm, iar oamenii care ne sunt alături nu sunt mereu personaje adjuvante. Și, nici nu credem că drumul pe care îl avem de făcut este unul inițiatic. Însă, uneori și doar uneori, viața poate fi un basm. De la dezamăgiri și momente de incertitudine, la încredere și culoare este doar un...Smol Detail.

Eva Ghiță este fondatoarea Smol Detail, o afacere personală cu și despre bijuterii. Atunci când este întrebată de ce acest nume și de ce această idee, Eva răspunde mereu la fel: „voiam să găsesc ceva care mă poate reprezenta în primul rând pe mine”. Acest gând i-a venit încă din anul 2018, când a început să facă niște funde decorative de pus la gât. Spunea că aceasta era esența Smol Detail – un detaliu care să poată să ne facă să ne simțim speciale, elegante și care să facă diferența în cum ne simțim, practic. Însă, planurile pe care Eva și le făcuse cu viața nu au fost ușoare niciodată. Are momente în care povestește lucruri, iar privirea ei pare că este în căutarea unor răspunsuri. Din 2018 și până în 2020, când Smol Detail s-a renăscut din propria cenușă, Eva a fost în căutare de înțelesuri și răspunsuri la întrebarea: „care este misiunea vieții mele?”.

118601321_173599300925137_61092668940080

Andreeea Apostu

Drumul inițiatic

 

În 2017 am început să învăț graphic design, iar de atunci felul în care mă uit sau mă raportez la lucrurile din jur s-a schimbat foarte mult. Mi-am dat seama că nu este suficient doar să ai un skill, trebuie să ai și niște afinități pentru organizarea în spațiu, detalii. Mai pe scurt, gust. Mi-am dat seama de acest lucru foarte târziu, până mi s-a tot spus că fac bine ceea ce fac”.

Călătoria ei a pornit în 2020, pentru că până atunci nu a avut curaj să meargă mai departe cu înclinația ei. Spunea că nu este capabilă de nimic, așa că a preferat să rămână în umbră. Până atunci a încercat să își șlefuiască talentele și să își pregătească uneltele ajutătoare pentru aventura care avea să vină la un moment dat...pentru că ea știa acest lucru.

Fiecare om ajunge la un punct în viață, unde dă mâna cu traumele lui. Fie că sunt mari sau mici, ele apar în fața lui și îl întreabă dacă își mai aduce aminte de ele. Așa a fost și în cazul Evei, ca în cazul multor persoane de vârsta ei, cărora li se pune la rădăcină în copilărie doar „tu de ce nu poți?”. Astfel, aceste persoane ajung să crească, dar nu sunt niciodată sigure de frumusețea florii lor, pentru că la rădăcină încă mai sunt semințe de „nu este suficient”.

Din acest motiv: „Smol Detail nu are doar o componentă superficială. Înseamnă și efortul pe care îl poți face pentru ceea ce îți dorești, pașii mici pe care reușești să îi faci când crezi că totul se prăbușește în jur. Pentru mine, acesta a fost conceptul, mai ales în pandemie, dar și procesul pe care l-a adus cu sine construirea unui bussines mic. Mi-a adus liniște și vindecare emoțională”, spune Eva.

Mexicul mi-a oferit ocazia să învăț și mai mult din greșeli

 

Se spune că un om care pleacă nu se mai întoarce niciodată la fel. Și așa ar trebui să fie, așa este sănătos. Fiecare călătorie aduce cu ea oameni, aventuri și idei noi. De asemenea, rămân în urmă anumite lucruri, ca să le facă loc celor noi. Uneori este greu, alteori este ușor, dar de cele mai multe ori rezultatul este o lecție bună. După ce a terminat liceul, Eva a fost un spirit liber. A plecat din orașul natal și s-a implicat în foarte multe activități, căutând mereu să evolueze și să se descopere pe sine.

Așa se face că în 2018 a plecat într-un schimb de experiențe în Maroc, iar în 2020, când granițele se închideau și lumea tuna și fulgera, Eva era cu bagajul în Aeroportul Otopeni, cu destinația Mexic, aka locul în care a găsit la „joie de vivre” printre mâncăruri picante și case friguroase. Nu i-a fost ușor, mai ales că înainte să plece, Smol Detail era în plină ascensiune. Avea câteva colaborări cu un fotograf, vindea produse, oamenii veneau cu idei la ea, iar ea le pune în practică. A fost greu să se despartă de această rutină, însă rutina naște monștri, așa că nu a regretat.

Plecarea în Mexic nu m-a oprit. Teoretic, am luat o pauză de la activitatea pe Social Media, pentru că nu prea am postat, dar, practic, am făcut cercei zilnic și am explorat piața din Mexic cât am putut.  Mai mult decât atât, am avut ocazia să-mi iau unelte noi și materiale pe care nu le puteam cumpăra din România. Asta m-a ajutat foarte mult să descopăr tehnici noi și să creez în continuare”.

Trecerea de la piața din România la piața din Mexic a reprezentat o provocare în ceea ce privește găsirea unor materiale pentru bijuterii. În Mexic, Eva spune că atunci când le găsea, se întâmpla să fie la prețuri exorbitante, iar acest lucru o dădea cu un pas înapoi. Spune că, totuși, Mexicul i-a oferit ocazia „să învețe și mai mult din greșeli, mai ales că a avut un spațiu mult mai primitor pentru a exersa”. A avut curaj să încerce tehnici noi, care au ajutat-o să-și dea seama ce îi place să facă și și-a găsit propriul stil.

Eva Smol Detail.jpg

Metamorfoza

 

Dacă Eva ar fi avut o melodie care să o reprezinte, aceasta ar fi fost „My Silver Lining” de la First Aid Kit. Versurile „I don't want to wait anymore, I'm tired of looking for answers / Take me some place where there's music and there's laughter” și refrenul cu „I won’t take the easy road, the easy rooooad” îmi sună în minte neîncetat. Aparent, lucrurile mergeau bine, iar Eva își continua mica afacere, până când a venit acel moment care a schimbat tot. Mai exact, s-a născut ideea de a da afacerii un aer și un fond eco-friendly, mai mult decât prin ambalaje.

Puțin context, însă. Înainte, Eva își confecționa singură ambalajele în care trimitea bijuteriile. În primul rând pentru că era mult mai bine pentru bugetul ei, iar în al doilea rând pentru că și-a dat seama că avea o bucurie foarte mare atunci când facea totul de la zero. Pungile și materialele pentru protecția bijuteriilor erau confecționate din hârtie de copt și cursurile de la facultate reciclate. Erau pași mici, dar erau singurii pe care îi știa și încerca să îi facă în cele mai creative moduri.

În Mexic, Eva a descoperit că se poate recicla plastilina din care se fac bijuteriile, iar acest lucru ar putea duce la crearea unor modele noi, ba chiar obiecte total noi, precum vaze, suporturi de bijuterii, dar ajută și la protejarea Planetei. Asta a inspirat-o și speră că va putea să implementeze aceste idei în afacerea ei. Spune că, deși consumă foarte mult timp și resurse, îi aduce o împlinire mai mare.

Acest proces de a transforma lucrurile vechi în ceva nou, cu semnificație, cu încărcătură emoțională și cu sprijin pentru Planetă, a reprezentat pentru Eva un moment din viața ei în care și-a dat seama cât de important este să duci mai departe afacerea ta și să fie mai mult decât un business mic. Să fie un business care aduce bucurie atât pentru „antreprenor”, cât și pentru natură.

Îmi doresc ca Smol Detail să fie și o resursă de bucurie emoțională. Aș vrea să mă concentrez și pe partea asta de...cum ne simțim, cum se întâmplă anumite lucruri, să expun procesul de realizare mai mult, pentru că din exterior pare foarte simplu să faci niște cercei, dar, uneori, procesul de creare a unei perechi poate dura și câte 8 ore, în cel mai bun caz. Sper să pot crea cu timpul o comunitate de oameni și să putem învăța unii de la alții”.

De asemenea, Eva speră că odată ce bussines-ul ei va ajunge mai cunoscut, va avea resursele necesare – materiale și emoționale – să înceapă metamorfoza pe plan personal. Să se desprindă de rădăcinile care nu o ajută să crească și să își dea voie să se ridice cât mai sus.

Acum, Eva s-a întors în România cu un Smol Detail transformat, viu colorat, gata să fie pus la urechile fetelor. Basmele au un happy ending mereu, așa că aștept cu nerăbdare să îl văd pe al Evei.

dc632cc8-0155-4336-a915-9ddd3805eb0d.jpg
DSC_0030.jpg
bottom of page