top of page

Despre FAVR Snacks sau mici gustari care poarta în ele povestea fructelor “reciclate”

Prietenii mediului nu pot face niciodată pauza de la lupta împotriva risipei alimentare, chiar dacă este vorba doar de gustarile dintre mese. Se tot căuta soluții ingenioase pentru aceasta, însă de multe ori ingeniozitatea constă în simplitatea unei idei. Favr Snaks – Fruits and Veggies Reborn este un concept inovator pentru piața din România care ne aduce mai aproape de prospețimea fructelor și a legumelor pe care le găsim de data aceasta sub forma de… snacksuri crocante. Un concept minimalist care îmbina nevoia de alimentatie sanatoasa a consumatorului cu nevoia mediului de sustenabilitate.

Ce este Favr Snaks și cum s-a nascut ideea de gustare sustenabila ?

Ingredientul “secret” care sta la baza ideii este pulpa din fructe și legume obtinuta în urma producerii de sucuri naturale. Aceasta se pierde deseori după ce sucul a fost preparat, însă Alexandru Cristinoi a găsit o modalitate inedită de a-i oferi o nouă întrebuințare. El ne-a vorbit despre pasiunea pentru gustarile crocante pe care a transformat-o într-o afacere eco friendly. Ideea i-a venit în momentul în care a vizitat fabrica unor prieteni în care se produc sucuri naturale și a văzut cat de multă pulpa se pierde în urma stoarcerii fructelor :

« Fiind mereu pasionat de partea verde a lucrurilor, m-am gandit ca un astfel de produs ar fi benefic pentru planetă și pentru oameni ».

 

Astfel, la sfarsitul lui 2019 și-a început în forță afacerea, creand gustari rontaibile din fructe și legume « reciclate ». A început prin a colabora cu producătorii de sucuri naturale de la care obține pulpa pe care o transforma în snackuri.

De ce sunt snacksurile Favr atât de îndrăgite și gustoase ?

Simpla imagine a produselor ne duce cu gândul la o lume mai sustenabilă. Putem alege dintre snackuri cu morcov, țelină, mar, ghimbir, ananas, lamaie, spanac, para, portocala, broccoli, sfecla si lista se poate întinde pe multe randuri. Alexandru ne spune ca nu s-a limitat doar la fructe și legume și în prezent colaborează și cu producătorii de bere artizanala. Folosește același concept pentru crearea unor gustari sarate, chipsurile de bere. Ingredientul de baza pentru acestea este pulpa de bere. 

116263506_194470728691587_50228828083481

De ce să consumăm aceste produse care oferă o noua viata fructelor și legumelor ?

Alexandru ne spune ca în produsele Favr nu este adăugat zahăr, deoarece cantitatea care exista deja în ingredientul de baza, pulpa, este suficienta pentru o gustare nutritiva. Fructele și legumele conțin în mod natural tot zahărul de care avem nevoie. Mai mult decat atat, în urma stoarcerii se pierd doua treimi din zahărul acestora. Ceea ce ramane ne ofera aportul normal de energie necesara. Pulpa este în mare parte fibra insolubila, prin urmare, aportul caloric redus oferă o senzatie de satietate benefică organismului. Exista un echilibru, deci, în acest concept. In plus, fiecare snack reprezinta o luptă câștigată în războiul împotriva risipei alimentare. Consumându-le, contribuim la salvarea resurselor planetei. Un singur kilogram de snackuri Favr este echivalentul a mai mult de 3,5 kg de fructe și legume salvate. Odată cu acestea se economisesc și 4000 de litri de apa ce ar fi fost utilizate pentru cultivarea lor. Este de menționat și că se diminuează costurile de transport, ambalare, comercializare și-n același timp toate resursele care vin la pachet cu aceasta infrastructură.

85173775_144955413643119_906513655967776

Ce urmează pentru Favr. Snacks ?

Gama de produse se va extinde în curand intrucat Alexandru dezvolta o colaborare cu producători autohtoni de băuturi bazate pe migdale și caju. Ne promite ca, folosind aceste ingrediente, va crea niște gustări dulci -cookies- pline de savoare și prospețime. Pe langa acest lucru, el are în vederea introducerea treptată a ambalajelor total biodegradabile. Unele ambalaje prezinta deja aceste caracteristici, însă dorește sa renunte total la plastic pentru a merge pe aceeași linie cu conceptul pe care se bazează

Cele mai mari provocari 

În ciuda așteptărilor, pandemia nu a fost un factor care sa împiedice creșterea afacerii. Din contra, acesta a fost o perioada prosperă ce a coincis chiar cu începutul plasării comenzilor. Fiind un magazin online, vânzările au fost destul de crescute si colaborarile cu diverse bacanii au fost binevenite. În ceea ce privește concurența, Alexandru ne mărturisește ca, fiind un concept nou apărut, aceasta nu exista încă, deși și-ar dori foarte mult ca pe viitor sa vadă tot mai mulți producători care sa foloseasca idei sustenabile. « Ar fi un pas de mare impact pentru sanatatea noastra și a planetei ». În mod ironic, concurența este reprezentată tot de snacksurile tradiționale care sunt mult mai raspandite si cunoscute si pe care le cumparam din comoditate. Din păcate, acestea nu sunt la fel de sănătoase pentru noi și mediu și este un drum greu în demontarea lor. Așadar, Alexandru spera ca lumea sa constientizeze importanta gesturilor eco friendly și acest lucru sa se reflecte în alimentatie și implicit în cererea și oferta de pe piața. El mai subliniază influența puternică a exemplului. Considera ca un exemplu de produs etic trebuie promovat și urmat. Întrebat ce strategie adopta în promovarea produselor, el a răspuns că nu are una specifica, însă considera ca poate atrage mai multi adepti al acestui stil de viata etic fata de natura și fata de propriul corp prin oferirea unui exemplu pozitiv.

bottom of page