top of page

Interviu cu Theodora Ionescu,
responsabilă marketing pentru bonap.eco

Articol de Pauline Leduc
Traducere Lavinia Nechifor

Anchor 1

Cum funcționează Bonap.eco?

Care este principiul acestei aplicații?

Astăzi, ceea ce putem observa este că alimentele sunt din ce în ce mai scumpe la nivel mondial și european. Veniturile din România și Europa de Est nu sunt foarte mari. Pentru o familie din România, achiziția de alimente reprezintă 40% din venitul gospodăriei, în timp ce în Franța este cu 10% mai mică. Bonapp.eco dorește să abordeze această problemă prin conectarea comercianților care doresc să evite aruncarea produselor și bunurilor nevândute și a consumatorilor care doresc să economisească și să consume mai durabil. Produsele sunt oferite pe aplicația noastră, la prețuri mult mai mici.

Cum a început această aventură?

 

Personal, nu am mai fost acolo de la început. Compania a fost creată oficial în primăvara anului 2021. Cei doi fondatori sunt Diego Roy de Lachaise și Grégoire Viroux. Ideea a venit de la Diego. La început, a fost necesar să analizăm dacă piața românească era pregătită pentru această ofertă, complet nouă pentru Europa de Est, deși deja implementată în Occident. Am lansat cererea pe 4 noiembrie 2021. Scopul nostru este de a crea un sistem care să aducă beneficii tuturor, proprietarilor de restaurante și comercianților, precum și consumatorilor și planetei.

Care sunt valorile Bonapp.eco?

Credem cu tărie în valorile dezvoltării durabile. Aplicația are ca scop reducerea masivă a deșeurilor alimentare. Există, de asemenea, dorința de a ajuta bugetele mai mici... Ideea noastră este de a aduce pe toți împreună în jurul unei comunități. Avem o pagină de Facebook unde împărtășim sfaturi, rețete și informații pentru consumatori. Este un spațiu în care creativitatea este încurajată!

În prezent, sunteți mulțumită de rezultate ?

Da, funcționează bine. În acest moment, avem 130 parteneri printre responsabilii de rastaurante ,comercianți, și avem de asemenea, mai multe contracte care așteaptă să fie semnate. Suntem mulțumiți de creșterea constantă a numărului de utilizatori care descarcă aplicația. Avem multe mesaje de la potențialii utilizatori care ne scriu din Cluj-Napoca, Brașov sau Iași. Deocamdată suntem doar în București, dar sperăm să ne extindem oferta.

Care este profilul tipic al unui utilizator al aplicației dvs.?

În primul rând, utilizatorii noștri sunt în mare parte persoane conectate digital, deoarece este vorba despre o aplicație mobilă. De asemenea, este nevoie de deținerea unui  card bancar și astfel plata se poate realiza direct din aplicație. Majoritatea sunt consumatori ecologici, interesați de bunăstarea planetei și preocupați de problematica deșeurilor, a mâncării pe care o risipim. Există, de asemenea, venituri mici, legate de aspectul economic al ofertelor și promoțiilor.

Mentalitățile din România sunt diferite de cele din Occident. Ați obseravat vreo reținere din partea publicului cu privire la oferta dvs.?

 

Este adevărat că este un produs nou în Est și trebuie să fim foarte atenți la modul în care dorim să prezentăm această oportunitate ecologică,  oamenilor. Primim în mod constant întrebări. Uneori, în ceea ce privește calitatea, prospețimea produselor. Produsele sunt proaspete, diferența este doar în numărul de zile în care ar trebui consumate alimentele. Trebuie să explicăm acest lucru, pentru că în România nu facem diferența între data expirării și «cel mai bun înainte », ceea ce indică faptul că produsul este mai bun înainte de o anumită dată! În alte state, este posibil să se vândă produse care au trecut de data „cea mai bună înainte”, dar nu și în România. Este o chestiune juridică, dar nu o dată de expirare: Nu se schimbă nimic în privința  calității produsului iar acest fapt trebuie să fie adus la cunoștință în mod constant, astfel încât preconcepțiile să fie astfel depășite.

Cum reușiți să comunicăți cât mai eficient publicului ?

Este întotdeauna destul de  complicat să comunici despre ceva nou! Nu numai în România, ci peste tot. Încercăm  să transmitem valori, să facem față  preconcepțiilor, să explicăm cine suntem și de ce facem asta. Există uneori o confuzie în privința aplicațiilor de servicii alimentare din București. Trebuie precizat că noi nu facem livrări. Pentru a rezuma, este o provocare și trebuie să subliniem și să repetăm punctul nostru de vedere care ar putea contribui la un moment dat la construirea unei societăți în care oamenii să consume responsabil.

Care sunt perspectivele de viitor în ceea ce privește această aplicație?

Ne dorim să ne extindem mai mult la nivelul României, Cluj, Timișoara ,Iași sunt pe lista noastră.  Iar în cazul în care acest plan va funcționa, ne-am dori, bineînțeles, să ne extindem și pe plan internațional!

bottom of page