top of page

Spiritul antreprenorial în serviciul mediului

De DIALLO Amadou Mouctar

Întâlnire cu NOGBOU DJETOUANE NOÉ JOSEPH

Anchor 1

Un tânăr antreprenor care a înființat în urmă cu doar trei ani compania Alpha Djetouan Multi-Industries and Services (ADMIS SARL), care activează în domeniul energiei regenerabile, și care a acceptat să ne împărtășească din experiența sa.

Cine este NOGBOU Joseph?

NOGBOU este un antreprenor din Guineea, în vârstă de 28 de ani. Este licențiat în sisteme energetice și mediu la Universitatea Gamal Abdel Nasser din Conakry (UGANC), a cărui teză a fost finanțată de sistemul Națiunilor Unite prin intermediul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A desfășurat această activitate în cea mai mare companie de producție de palmier de ulei și cauciuc din Guineea, SOGUIPAH. Ca urmare a acestei activități, anul trecut (2021) a fost distins cu premiul "Katala" la categoria "inovație", un premiu acordat tinerilor care luptă pentru provocările dezvoltării durabile.

NOGBOU JOSEPH, în timpul unui atelier de pregătire. Credit foto: NOGBOU.J
Campanie de igienizare. Credit foto: NOGBOU.J

Care sunt principalele activități pe care le desfășurați?

În esență, desfășurăm activități de salubrizare și de producție de energie regenerabilă, în special biogaz. Cu toate acestea, nu ne limităm doar la biogaz, ci studiem și dimensionăm și sistemele fotovoltaice, fie că sunt mici sau mari. De asemenea, fabricăm baterii de rezervă care vor stoca energie și, dacă este necesar, vor restabili această energie pentru a alimenta casele sau alte structuri. De fapt, ultimul nostru studiu în acest domeniu (fotovoltaic) a constat în alimentarea cu energie electrică a unei camere frigorifice de 12 KW, și asta în Sierra Leone.

Care este procesul de producere a biogazului?

Biogazul este produs în mai multe etape. În primul rând, trebuie să căutați materie organică, cum ar fi bălegarul de vacă, de exemplu, apoi să treceți la ceea ce în jargon se numește hidroliză, care constă în amestecarea apei potabile cu materia organică înainte de a o introduce în digestor. Și de aici încep să se desfășoare celelalte 3 etape, și anume s'autogeneza, sydogeneza și metanogeneza... faza în care se produce metanul. În plus, după această fază de transformare, există ceea ce se numește digestat, adică restul materiei organice, care constituie un biofertilizator foarte bogat care poate fi depozitat pentru o perioadă de 2 ani.

Fermentator biologic pentru producerea de biogaz. Credit foto: NOGBOU.J

Pe lângă faptul că este sustenabilă din punct de vedere ecologic, este această activitate profitabilă?

Activitatea ca atare este o afacere bună pentru om și pentru natură, deoarece este un întreg lanț: unii oameni fac bani trimițând deșeurile pentru a alimenta fermentatorul, în timp ce alții produc gazul și vând fermentatul către fermieri. În ceea ce privește compania noastră, noi construim fermentatoare și pentru cei care le doresc. Avem 3 angajați permanenți și alți 19 care lucrează prin rotație, în funcție de activități.

Ce dificultăți întâmpinați?

Acestea sunt adesea financiare pentru a putea cumpăra un sistem de comprimare și pentru a instala un mare sistem de metanizare. Logistica este grea, dar încercăm. Cealaltă dificultate este de ordin tehnic, în sensul că unii tineri nu au pregătire, deși lucrăm cu alți jucători pentru a ne completa reciproc ideile.

ADMIS, în timpul unei reuniuni tehnice cu colaboratorii săi la Conakry. Credit foto: NOGBOU.J

Care sunt perspectivele pentru compania dumneavoastră?

Avem un proiect de comercializare a biogazului în subregiune. Prin urmare, dorim să avem cel mai mare sistem de metanizare din Africa de Vest. Aceasta este ceea ce ne-a motivat să regularizăm compania.

Ce sfat le dați tinerilor care vor să înceapă o afacere?

Acestor tineri le-aș spune, în primul rând, să se pregătească și să lucreze cu experții pentru a promova industriile ecologice, contribuind în același timp la îmbunătățirea economiei și a ecologiei țării.

Vă mulțumim, N. Joseph NOÉ pentru acest interviu strălucit și îmbogățit.

bottom of page