top of page

Protejarea mediului: Un ONG care promovează materialul textil, pentru a fi mai prietenoși cu mediul

Consumul excesiv de plastic îngrijorează întreaga planetă. Pentru a lupta împotriva acestui dezastru și a reduce consumul de pungi de plastic ale întreprinderilor care înfloresc în România, printre acestea se remarcă și întreprinderi sociale. Acesta este și cazul ViitorPlus, un ONG românesc cu activitate de 15 ani, destinat oamenilor și protecției mediului, care contribuie la reducerea consumului de pungi din plastic, oferind consumatorilor o alternativă, respectiv aceea a sacoșelor din pânză de bumbac.

Într-un interviu acordat în cadrul proiectului Consum’Actor 2.0, care se ocupă de promovarea întreprinderilor care scot în evidență grija pe care o au pentru mediul înconjurător, Andreea Savin, manager Atelierul de Pânză, întreprindere socială din cadrul Viitor Plus - ne vorbește despre obiectivele pe care le are: ”Principalul obiectiv al companiei noastre de la înființarea sa, în 2009, este reducerea deșeurilor care ajung în mediul înconjurător, promovând în același timp un comportament responsabil față de resursele oferite de planeta noastră. Un alt obiectiv este creșterea calității vieții socioprofesionale, cu alte cuvinte, creșterea ofertei de locuri de muncă stabile, pentru persoanele cu dizabilități”.


 

Apoi, principalul responsabil al acestei organizații, care funcționează de 11 ani, precizează că a întâlnit numeroase obstacole în drumul spre atingerea obiectivelor: ”Ne-am confruntat cu probleme de natură financiară, deoarece compania nu are decât un singur acționar, și anume ONG-ul pentru mediul înconjurător ViitorPlus. Prin urmare, activitatea este susținută de eforturile depuse de personal, în funcție de volumul vânzărilor pe care le realizează, de calitatea produselor lor, dar și datorită încrederii pe care au reușit să o stabilească între ei și colaboratori ”, explică Andreea Savin.

WhatsApp Image 2021-04-29 at 14.35.32.jp

În privința materialelor folosite pentru fabricația măștilor textile reutilizabile, Andreea Savin precizează: ”În legătură cu materialele, noi folosim 3 linii de producție care sunt: Sacoșele care fac parte din gama de accesorii concepute din 100% bumbac netratat, nevopsit și neînălbit, cu o grosime de 290 g/m2. Accesoriile Puzzletex care sunt realizate din deșeuri textile de pre-producție (genți, ghiozdane, suporturi pentru machiaj, huse pentru laptop / tablete etc.). Și în cele din urmă, măștile textile reutilizabile, din bumbac natural sau colorat, cu o grosime de 160-180 g/m2, pentru a fi cât se poate de respirant”. 

 

 Pentru a atinge cât mai multe persoane și a le convinge de calitatea produselor, managerul acestei companii explică:”Așadar, diferența este că produsele noastre sunt reutilizabile și extrem de durabile, iar datorită componentei ecologice, reprezintă o alternativă a pungilor de plastic. Pentru a susține ceea ce spun, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, o sacoșă de pânză înlocuiește cel puțin 133 de pungi de plastic într-un an. Și rezistența medie a unei pungi în timp este de cel puțin 7 ani, așa că folosind doar o sacoșă de pânză veți scoate din circuit nu mai puțin de 931 de pungi de plastic.

Strategiile de comunicare și promovare ale activităților noastre sunt foarte remarcabile, avem un site web, pe care îl putem consulta pentru a vă face o idee despre cine suntem, avem și un magazin online și o pagină Instagram. De asemenea, putem fi contactați pentru oferte comerciale prin e-mailul nostru sau numărul de telefon", a precizat responsabilul acestei companii care promovează economia circulară.

Întrebată dacă organizația sa intenționează să dezvolte activități în afara României, de exemplu în Africa, unde utilizarea pungilor de plastic este încă relevantă, Andreea răspunde categoric: ”Din păcate, nu avem un program pentru Africa deoarece costul de producție nu ne permit. Prin urmare, am decis să ne concentrăm activitățile doar în România”.

WhatsApp Image 2021-04-29 at 14.35.38.jp

Este de remarcat faptul că 50% dintre angajații acestei companii sunt persoane cu dizabilități, cărora li s-a oferit posibilitatea de angajare. Iar în spatele acestui ONG se ascunde o întreagă echipă care dorește să construiască și să dezvolte proiecte, dar și programe care pot aduce o contribuție concretă pentru a încuraja și a contribui la dezvoltarea durabilă.

WhatsApp Image 2021-04-29 at 14.35.48.jp
bottom of page