Laura Mirică este unul dintre supereroii din cadrul Asociației Valentina. Ea este asistent social de mulți ani, și zi de zi își desfășoară activitatea de ajutorare a copiilor defavorizați cu drag:,,Nu pot să-mi imaginez cum ar fi viața mea fară a mă implica în proiectele asociației. Este minunat să ajut copilașii care au atâta nevoie de înțelegere, iubire și educație. Ei reprezintă viitorul nostru și trebuie să ne asigurăm că se dezvoltă într-un mediu sănătos si adecvat.’’
Întrebată în cadrul unui interviu care este una dintre cea mai importante realizari ale asociației, Laura Mirică a relatat că:
<< În anul 2017, nu departe de sediul nostru am descoperit o familie parentală cu 11 copii, cu vârste cuprinse intre 3 si 18 ani, niciun copil nu era înscris in sistemul educational. Echipa de specialiști din asociație a facut numeroase vizite și întalniri cu parinții reușind să înscrie în toamna anului 2017, 3 copii cu vârste între 6 si 8 ani în clasa 0 și 2 copii de 4 și 5 ani la gradiniță. Acum, la 5 ani distanță, avem 5 copii la școală și 2 copii la gradiniță. Este unul dintre exemplele pe care le putem da despre implicare și perseverență, despre acces la edcuație de calitate și dezvoltarea unor relații de încredere și afectivitate dintre copii și specialiștii noștri. Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea, spunea Nelson Mandela. >>
Totodată, Asociatia Valentina susține dezvoltarea durabilă prin educație. ,,Pentru noi dezvoltare durabilă înseamnă investiții in copii și tineri care pot depași condiția parinților și pot deveni membrii de baza în societate ; inseamnă implicare prin acțiuni concrete pentru reducerea inegalitatilor din societate (înscrierea și susținerea copiilor preșcolari în gradinițele de stat, acces la educație de calitate și integrarea tinerilor pe piața muncii), mentionează Laura Mirica, asistentul social al organizației.
Asociația Valentina sprijină 100 de copii și familiile lor de mai bine de 19 ani de activiate. Creată în anul 2002 la inițiativa unei echipe de voluntari francezi șți a unui grup de specialiști din domeniul protecției copilului, scopul organizației este prevenirea abandonului scolar si familial, educația școlară și prescolară fiind esentială pentru viitorul copiilor. Categoria de beneficiari sunt familiile cu venituri foarte reduse sau mamele singure cu mai mulți copii. Majoritatea locuiesc în Cartierul Ferentari într-un mediu în care sanatatea, educația și formarea morală a copiilor sunt într-un real pericol.
Principalele proiecte ale organizației sunt: Prescolarizarea: facilitarea accesului la educația prescolară în cadrul gradinițelor de stat pentru 60 copii cu varste cuprinse intre 3-6 ani, prin suportarea cheltuielilor de hrană și rechizite; After-school: suport educațional pentru efectuarea temelor, activități extracurriculare si de șocializare, oferirea rechizitelor și a unei mese calde pentru 40 de copii cu vârste cuprinse intre 7-18 ani în cadrul centrului de zi al asociației;Reinserție profesională: consiliere și suport financiar pentru parinții care doresc sa urmeze un curs de formare profesională precum și sprijin în cautarea unui loc de muncă. Reabilitarea locuinței: ajutor financiar pentru ameliorarea condițiilor de locuit; Consiliere: servicii de asistentă și consiliere socio-economică și psihologică pentru parinți și copii precum și urmarire medicală și de igienă pentru dezvoltarea generală armonioasă a copiilor.
Din fericire perioada pandemică nu a afectat activitatea asociației, Gabriela Gheorghe, coordonatoarea proiectelor Asociatiei Valentina, susține că: ,,Fiind furnizori de servicii sociale acreditați și licențiați nu am avut restricții de funcționare și copiii au venit în centrul de zi. Programul însa a fost adaptat pentru respectarea regulilor de distanțare și ținând cont de orarul școlar al copiilor ( cei mai mulți se conectau online de la noi). Am reușit să-i ținem motivați pe copii, alternând programele educaționale cu cele sportive ( alături de un club sportiv), culturale și recreative ( am reușit să-i ducem în tabară și în anul 2020 dar și în 2021.