top of page

Marie Cristina Kolo: "Activista climatică" și săpunurile sale ecologice

De Josceline ANDRIAMIARINTSOA

Anchor 1

Aproape în fiecare zi folosim uleiul de gătit pentru a pregăti mâncarea acasă. Dar ce facem cu uleiul rămas după ce îl punem în farfurie? Reutilizarea acestuia din nou și din nou nu este tocmai recomandată pentru o alimentație sănătoasă. În final, îl aruncăm la gunoi! 

Tocmai aceasta este bătălia continuă a Mariei Christina Kolo: stop risipei și 0 deșeuri. Este cunoscută ca ecofeminista din Madagascar care luptă pentru drepturile femeilor și pentru climă. În prezent, se află în fruntea unei întreprinderi sociale numite "Green N Kolo", care transformă uleiul uzat în săpun. 

Astăzi ne va povesti despre călătoria ei și despre lupta ei pentru conservarea planetei. 

6.PNG

Bună, Cristina. Sunteți cunoscută ca fiind o "activistă climatică" și o ecofeministă. Spune-ne câte ceva despre tine! 

Numele meu este Marie Cristina Kolo. Încă de când eram mică, de la vârsta de opt ani, eram deja în prima linie.  Mi s-a spus că sunt o persoană încăpățânată (râde), dar nu mă deranjează acest lucru. Sunt obișnuită să spun cu voce tare ceea ce oamenii șoptesc. Două cauze îmi sunt deosebit de dragi: drepturile femeilor și, mai presus de toate, clima.  Nu este întotdeauna ușor, pentru că sunt adesea insultată și atacată personal atunci când denunț o practică nepotrivită, de exemplu. Dar toate acestea fac parte din luptă. În prezent, am creat Green N Kolo, o întreprindere socială pentru dezvoltare durabilă, și Woman Break the Silence, o asociație și o mișcare de denunțare a violurilor suferite de femei în Madagascar. De obicei, folosesc rețelele de socializare pentru a transmite un mesaj, dar sunt activă și atunci când au loc demonstrații internaționale. 

Spune-ne despre Green N Kolo!

Green N Kolo este bijuteria mea. A fost înființată în 2006. Este o întreprindere socială care promovează economia circulară.  Scopul este de a răspunde la dezvoltarea durabilă și la alternativele durabile. Această fundație nu numai că mi-a permis să-mi pun în aplicare angajamentele, dar generează și locuri de muncă ecologice. Beneficiile sale permit reintegrarea socio-profesională a populațiilor vulnerabile pe care le sprijinim. Mulțumită lui Green N Kolo, putem finanța, de asemenea, o școală în tufișuri "Tsaiky Maitso" în satul Antsatrabevoa-Nosy Be. În același timp, facem multe animații și acțiuni de sensibilizare pe tema zero deșeuri.

7.PNG
10.PNG

Ce zici de săpunul reciclat din ulei uzat? Spune-ne povestea!

Am început cu o observație zilnică. Când gătim, ce facem cu uleiul pe care l-am folosit deja? Cel puțin 10 cl pe zi.  Imaginați-vă la cât se ridică aceste sume într-un an. De acolo, am încercat să caut o idee de reciclare. Am făcut un brainstorming cu câțiva prieteni. Așa că împreună am venit cu ideea de a o transforma în săpun. Prețul în comparație cu alte săpunuri este mai ieftin și economisim și noi bani. Fiecare contribuție la achiziționarea săpunului este un gest ecologic. Se aruncă mai puțin petrol, se produc mai puține deșeuri și, mai presus de toate, se creează locuri de muncă. Toate lucrările sunt efectuate aproape manual pentru a evita consumul de energie. Apoi, instruim tinerii vulnerabili din localitate să facă săpun Green'N Kool pentru a obține autonomie financiară și economică. 

Un mic mesaj de sensibilizare?

 

Sunt toate picăturile de apă care pot deveni un lac. Nu putem schimba lumea peste noapte, dar dacă fiecare contribuie la nivelul său, acest lucru se va întâmpla. Așadar, mesajul meu este că nu este nevoie să plantezi o mie de copaci pentru a fi eco-responsabil. Este vorba de gesturi mici acasă sau la serviciu, cum ar fi reciclarea borcanelor, sortarea gunoiului, evitarea risipei de alimente sau de apă sau cumpărarea de produse ecologice. Acesta este modul în care ne putem salva mama Pământ.  Împreună putem reuși. Eu am speranță. 

8.PNG
bottom of page