top of page

Când natura devine a  tuturor
De la indiferență la angajament

De Lavinia Nechifor

Anchor 1

 « Sensibilizarea populatiei este un subiect foarte delicat, care trebuie abordat cu atentie, deoarece nu ne dorim ca oamenii sa devina atat de imuni la vestile neplacute sau incomfortabile incat sa nu mai raspunda la ele. Desensibilizarea poate duce la nepasare, renuntare sau chiar disperare, ceea ce nu ne dorim »

afirmă Antonia Minea responsabila ONG-ului BeeHave.

Puterea unei mobilizări comune :

« De ce » și « cum »

Născută pe 15 martie 2021 la Constanța, organizația neguvernamentală BeeHave se concentrează pe încurajarea creării, dezvoltării și reconstrucției ecosistemelor naturale și funcționale în dorința de a menține echilibrul necesar unei societăți durabile. Misiunea asociației se bazează pe reconstrucția ecosistemelor naturale, foslosind principii ecologice și ale permaculturii. Printre numeroasele activități ecologice alternative astăzi, cele grupate sub eticheta „permacultură” sunt din ce în ce mai cunoscute.

download (2).jfif
download.jfif

Îmbunătățirea sustenabilității sistemelor noastre înseamnă, din această perspectivă, reducerea colectivă a impactului asupra biosferei. Astfel, o agricultură durabilă nu va distruge solurile și, prin urmare, ecosistemele nu vor mai depinde de combustibilii fosili. « Consideram ca este important ca oamenii sa fie bine si corect informati legat de problemele de mediu care ii afecteaza direct, dar si de solutiile pe care le au la dispozitie. »  adaugă Antonia Mihnea.

Asociația reprezintă un spațiu al informării problemelor legate de mediu și își dorește ca oamenii să devină din ce în ce mai conștienți de probleme precum despădurirea, problema eroziunii solului sau problema eradicării biodiversității în masă .

« Urmărim să educăm, încurajăm și sprijinim oameni și comunități pentru a învăța ”De ce” și ”Cum” să își creeze propriile păduri de alimente, pentru a avea o sursă de hrană eficientă, de încredere, locală și rezilientă la schimbările climatice. Vrem să contribuim la edificarea unei lumi în care oamenii își joacă rolul într-un mod responsabil în raport cu mediul înconjurător, în scopul autoconservării »  spune responsabila ONG-ului BeeHave.

download (1).jfif

A fi bine informat este esențial atunci când vorbim despre dezvoltarea durabilă, iar organizația BeeHave cunoaște acest aspect. Prin urmare, pe pagina de Facebook a ONG-ului, multe publicații oferă informații despre alternativele ecologice, despre riscurile și în special despre principalele provocări legate de mediu.

Consumul local « rodul »  relațiilor ecologice

« Consumul de produse locale este o piesa de maxima importanta atunci cand vorbim despre sustenabilitate si economie circulara. Stimuland economia locala prin achizitii, incurajam practicile biodinamice si putem chiar preveni criza alimentara, cauzata de folosirea chimicalelor in agricultura extractiva si de comertul international » consideră Antonia Mihnea.

« In ultimii ani, am observat o tendinta a oamenilor de a-și dori o viață mai liniștită, departe de zgomotul si agitația din orase. În general, acești oameni sunt dornici de reziliență, cultivându-și propria hrană si punând in aplicare practici sustenabile de crestere a alimentelor. Desi suntem încă departe de a deveni o societate cu adevarat durabilă, micile schimbari aduc o rază de speranta in tumultul de zi cu zi prin care trecem »  observă responsabila organizației BeeHave.

Este educația motorul principal asupra modului în care ne raportăm la natură ?

« Educatia este cu siguranta importanta, dar trebuie sa avem in vedere ca umanitatea se afla, in momentul de fata, intr-o criza climatica care necesita actiune imediata si rapida intr-un timp foarte scurt. Educatia copiilor este o investitie pe termen lung, care duce la rezultate concrete abia dupa 30 de ani de care, din păcate, nu mai dispunem daca generațiile de azi nu actionează. Putem continua educația generațiilor noi, dar nu trebuie sa pierdem din vedere acțiunea care trebuie sa aibă loc acum din partea adulților, care sunt direct responsabili de lumea pe care o lasă în urmă »

conchide Antonia Mihnea.

bottom of page