top of page

ROGVAIVAROMA - primele lumânări parfumate cu surprize din România

Rogvaivaroma este  un brand românesc care produce lumânări parfumate și singurele din România care conțin diverse suprize. 

Povestea Rogvaivaroma a început în anul 2010, cu săpunuri de casă, bijuterii hand made, “prinzător de vise” și lumânări. După câțiva ani, în 2019, s-au pus în practică noi idei, s-a îmbinat bijuteria hand-made cu lumânăritul și astfel, au luat naștere primele lumânări cu surprize.

În spatele Rogvaiv Aroma se află o persoană neurodivergentă, cu multiple interese și diverse preocupări, Floriana (Flo), absolventă a facultatilor de Psihologie și Antropologie, un om care are la bază profesia de designer, un om care are o pasiune mare pentru parfumuri și aromaterapie.

Surse de inspirație

Rogvaivaroma este inspirat din tot ce a trăit și experimentat la un moment dat, este un demers extrem de personal, și fiecare lumânare este gândită în scop terapeutic. Panoplia de activități creative pe care le-a desfășurat uneori aproape involuntar, au fost principala sursă de inspirație în a crea spectrul ROGVAIV, toate culorile curcubeului. Fiind grafic designer și fotograf și-a dorit să facă ceva hand-made, ceva al ei,  prin care să îi poată bucura și pe alții. Datorită iubirii pe care o nutrește pentru parfumuri și natură, a încercat să găsească cele mai sustenabile materiale cu putință prin care să poată realiza produse cu ingrediente cât mai naturale posibil.

Aceste lumânări sunt speciale și prin faptul că vin însoțite de surprize. ”În ceea ce privește partea cu surprizele din lumânări, m-a inspirat oul Kinder Surprise, am zis că ar fi foarte inedit ca oamenii să poată găsi și diverse bijuterii sau insigne în lumânările respective, toate fiind tematice, în funcție de colecția respectiva”, spune ea. 

Există 11 game de lumânări și fiecare gamă are surprize tematice, ”multe dintre aromele pe care le propun sunt ecouri ale copilăriei mele, așadar aș putea spune că și acea perioadă a vieții reprezintă o mare sursa de inspirație”. De exemplu, gama ”Mantra” include lumânări cu răvaș;  gama ”Ohmia” este diferită prin faptul că fiecare lumânare este elaborată în vase colorate, în functie de fiecare chakră în parte, esențele utilizate corespund fiecare centrilor energetici cărora le e adresată lumânarea și, deasemenea, fiecare conține câte un cristal înzestrat special spre a fi destinat lucrului cu chakra respectivă. Iar gama ”Deus” (lumânări zodiac) are brățări din argint cu constelația fiecărei zodii în parte.

Un procent din încasări, sunt direcționați către diverse asociații si ONG-uri 

 

Un lucru demn de apreciat și admirat este faptul că, din încasările diverselor game, câteva procente sunt direcționate către diverse asociații și ONG-uri. ”În primul rând, eu am pornit pentru a putea susține cumva activitatea ONG-ului în care activez. Neavând alte fonduri, am zis OK, hai să fac ceva cu lumânăritul, o pasiune mai veche, un meșteșug pe care îl iubesc și care la momentul respectiv nu era reprezentat pe piața locală așa cum este acum, erau foarte puțini producători”.

Fiecare gamă de produse a fost gândit din start, astfel încât cateva procente să poată merge totuși și în alte direcții, spre alte cauze pe care le sprijină. ”Motivul principal este dragul, iubirea pentru albine, pentru pădure, pentru oameni, pentru animale, pentru planetă”.

De exemplu, 5% din încasările de pe lumânările din gama ”Miere” merg sub forma de donație la Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, din vânzarea produselor din gama “Wick’A’’ și “Cafea”, câteva procente merg la asociații pentru protecția animalelor, iar din profiturile obținute în urma vânzării produselor ”Diversity” sunt direcționate către  ONG-uri care sprijină comunitatea LGBTQIA+ , din România. Și nu în ultimul rând, pentru fiecare lumânare vândută din gama ”Botanic”,  este plantat câte un copac în județul Harghița.

Omul din spatele Rogvaiv și-a dorit întotdeauna să ajute, să contribuie din ”puținul ei” la o schimbare pe termen lung. Este interesată mai puțin de bani, pasiunea și dragostea pentru aproape și natură triumfă în cazul ei, ”atâta timp cât e suficient să pot merge înainte e perfect, nu îmi doresc să transform meșteșugul într-un business după rețeta clasică, se pricep alții mai bine ca mine la asta”.

Un brand cruelty free și durabil

 

Fiind o mare iubitoare de natură și animale, având o pasiune vie pentru ecologie și tot ce înseamnă trai sustenabil, nici nu ar fi putut să producă ceva care să nu se alinieze valorilor sale. Chiar aceasta a fost ideea de baza – să creeze produse prietenoase cu mediul, fără plastic, vegane, netestate pe animale,  reutilizând cât mai multe resurse posibil.

La început materia primă folosită era parafina, neștiind cât de toxică și nocivă poate fi, apoi Rogavivaroma a devenit în totalitate cruelty free. Este un lucru esential ca materia primă pe care o utilizează să nu conțină absolut nimic de proveniență animală, iar furnizorii de parfumuri sunt aleși cu multă precauție.

Parfumurile pe care le folosește la crearea lumânărilor sunt complet vegane, nu conțin absolut niciun element de proveniență animală, nu conțin alergeni, ftalați sau CMR(carcinogeni,mutageni). Ceara de soia premium provine din surse regenerabile, fără a fi corelată în vreun fel cu deforestarea, iar ocazional folosește și ceară de rapiță, fiind o alternativă mai sustenabilă decât soia datorită faptului că are o amprenta de carbon redusă.

În ceea ce privește ”sustenabilitatea”, Floriana afirmă că acest aspect poate fi privit din varii unghiuri. ”Dacă ne gândim din perspectiva ecologică, din punct de vedere al materiei prime, în mare parte da, este imperativ să am furnizori cât mai etici cu putință și aici include atat tipul de recipient în care ajung ceara și parfumurile la mine, precum și modalitatea de transport utilizată. Tot ce command vine cu DPD, care este o firmă de curierat carbon neutral, nu aleg niciodată transportul aerian. De asemenea, recipientele parfumurilor sunt din sticlă și aluminiu, iar ce s-a nimerit să fie plastic, m-am asigurat că e un polimer reciclabil”.

În același spirit ecologic, toate recipientele lumânărilor Rogvaiv sunt reutilizabile și reciclabile, și aproximativ 90% sunt recuperate și refolosite (upcycled), de la borcane, la diverse pahare din sticlă rezistentă termic și vase ceramice. 

Pentru coletele proprii reutilizeaza cutii din carton și toate materialele de protecție primite în coletele de la furnizori. În acest sens o mai ajută și prietenii, ei păstrează toate cutiile și protecțiile coletelor, si pe care le refolosește și trimite lumânări în ele.

Flo se ocupă de absolut tot ce înseamnă acest brand, de la idei, concept, denumiri, design de etichete, alegerea vaselor, a aromelor, mixarea parfumanților, turnarea lumânărilor, printarea, decuparea și lipirea etichetelor, confecționarea surprizelor din lumânări. ”Mintea, corpul și sufletul îmi sunt propria echipă”.

2.jpg
3.jpg
1.jpg

Obstacole de-a lungul timpului

 

De-a lungul anilor a întâmpinat și obstacole, dar asta nu a impiedicat-o în vreun fel să renunțe la această pasiune. A pornit non-profit, pentru a-și putea susține financiar activitatea ONG-ului în cadrul caruia activeaza ca terapeut voluntar și antropolog. Din acest motiv ”nu mi-am permis să pun în practică toate ideile pe care le am, să achiziționez anumite materiale sau să-mi fac reclamă pe rețelele de socializare”. Obstacolul principal a fost lipsa fondurilor, însă atunci când îți dorești ceva cu adevărat și o faci din dragoste, lași lucrurile să meargă de la sine, ”prefer să fac totul mai lent, organic, în ritmul meu și eventual să ajung să fac cândva din acest meșteșug și un business, desi nu e un scop în sine”. 

Un lucru care a deranjat-o foarte mult e reprezentat de ”copycats”, ”acei oameni fără imaginație (dar cu bani și relații) care mi-au copiat adeseori ideile, produsele, textele și le-au însușit cu nonșalanță (ca să nu folosesc alt termen), defilând cu ele inclusiv în presă și primind lauri și aplauze care nu li se cuveneau”. 

Dacă în acel moment am simțit că s-a ”mușcat” din mine, am învățat destul de repede că adevarata esență și bogăția universului nu mi le poate lua nimeni, iar restul e can-can”.

bottom of page