top of page

A consuma în mod diferit. Exemplul hub-urilor alimentare în România

De Florina Deiu

Anchor 1

„Hub-urile alimentare” reprezintă inițiative destul de recente în România, dar dedicarea fondatorilor și interesul crescând al consumatorilor ne face să credem că putem consuma și altfel decât din ​​supermarket.

Un hub alimentar este descris ca „o afacere sau organizație care gestionează în mod activ agregarea, distribuția și comercializarea produselor alimentare identificate de la producătorii locali și regionali pentru a-și dezvolta capacitatea de a satisface angrosistii, comercianții cu amănuntul și cererea”. Cu alte cuvinte, hub-ul alimentar este locul de întâlnire între micii producători și consumatori. 

FB_IMG_1648970457633.jpg
FB_IMG_1648971056507.jpg

Hub-ul alimentar „Roade și Merinde” este reprezentat de SC Local Hub SRL al cărui unic asociat este Fundația „Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CMSC)” înființată în anul 2000 la Iași, România.

Intrarea huburilor alimentare pe piața românească s-a făcut într-un mod experimental grație diverselor subvenții și finanțări. De exemplu, finanțarea de la Fundația Româno-Americană pe care Roade și Merinde o primește poate acoperi atât nevoi de investiții, cât și nevoi administrative.

Practic, ideea hub-ului alimentar a apărut într-un moment în care mulți consumatori cumpărau produse de la mici producători în grupuri de pe rețelele de socializare, deși nu aveau actele și certificatele de proveniență necesare pentru produsele lor. Astfel, hub-ul și-a dorit să fie „punctul de legătură” între fermieri și consumatori, ajutându-i în același timp pe fermieri să-și vândă produsele la prețuri corecte.

Pentru a se alătura comunității hub-ului alimentar, este necesar ca producătorii locali să dovedească un certificat de proveniență, prin urmare trasabilitatea produsului și o sursă de încredere.

FB_IMG_1648971075629.jpg

Motto-ul proiectului: „Vine piața la tine acasă” 

Roade și Merinde are un magazin fizic în Iași și primește și comenzi pe care le livrează în oraș, însă nu mai departe de zona metropolitană, pentru a evita transportul și a respecta mediul înconjurător. La randul lor, producătorii sunt situați în aceeași regiune a României, în județele Iași, Bacău sau Botoșani.

Oferta este variată: lactate, carne și produse din carne, dulceturi, conserve, fructe și legume proaspete, nuci, miere si vin. De asemenea, puteți găsi produse nealimentare realizate din lavandă. Pe viitor, ei caută alți producători care doresc să se alăture acestei cauze. 

FB_IMG_1648970507443.jpg

Printre clienții Roade și Merinde se numără persoanele care înțeleg valorile care stau la baza acestui proiect și comandă pentru a susține demersul. La această categorie se alătură categoria „corporate”, companii care comandă pachete festive (Crăciun, Paște) pentru angajații lor sau alte companii care comandă săptămânal fructe proaspete de sezon sau alte produse. 

Modificările administrative recente au fost marcate de o schimbare în strategie, viziune și o comunicare mai susținută a conceptului de hub alimentar. În viitor, inițiativa își propune să atragă familii care să se aboneze la un coș lunar și, de asemenea, intenționează să participe la evenimente de networking pentru atragerea altor companii. 

bottom of page