Magazinul Zero Waste.
O afacere sustenabilă
Magazinul Zero Waste, așa cum îi spune și numele, se bazează pe conceptul de zero risipă, un stil de consum cu ajutorul căruia nu mai trimitem nimic la groapa de gunoi. Este primul din București care îmbrățișează acestă noțiune.
Magazinul, creat ca “o experiență pentru oamenii care împărtășesc aceleași valori, are o abordare holistică și este despre o ecologie a binelui, a personalității noastre, a identității noastre”, ne spune Ana-Maria Răducan, inițiatoarea proiectului.
Ideea i-a venit în urma unei călătorii pe care a făcut-o în lume, mai ales în India, acolo unde a văzut pentru prima dată râurile pline cu pet-uri și o „mizerie îngrozitoare”, care descriau perfect „neglijența pentru natură”. Tânăra își dorește să aducă în prin plan o raportare diferită față de natură, concept pe care l-a cunoscut mai bine trăind în eco village-uri, unde erau alte sisteme sociale și stiluri de viață care respectau natura.
„Visul meu este să pot trăi din ceea ce eu cresc pe pământ românesc”, mărturisește aceasta.
„De ce lumea arată așa cum arată acum, de ce avem problemele pe care le avem și cauzăm toată suferința pe care o cauzăm, când noi suntem atât de creativi și de capabili ca oameni?” - sunt întrebările pe care și le-a pus Ana-Maria Răducan, atunci când a conceput proiectul.
„Noi suntem frumoși, avem resurse, avem creativitate, însă risipim foarte mult, irosim timpul, pasiunea și mult din ceea ce ne face foarte frumoși și atunci nu reușim să creăm la adevăratul nostru potențial”, adaugă Ana-Maria.
Magazinul se bucură deja de mulți clienți care-i trec pragul, deși a fost deschis în decembrie anul trecut.
Pe pagina de Facebook a acestuia sunt deja peste 11.000 de abonați, iar numărul lor continuă să crească. Creată din 2018, pagina nu a fost promovată deloc, acest lucru fiind o dovadă că oamenii căutau și aveau nevoie de un astfel de magazin în București. Totuși, Ana-Maria își ține comunitatea aproape. La fiecare două săptămâni, joia, între orele 8pm și 9pm, organizează câte o sesiune live pe diferite teme legate de stilul de viață fără risipă, unde oricine poate întreba orice în ceea ce privește acest subiect.
Dat fiind faptul că magazinul este creat ca o experiență pentru oameni, cumpărăturile de aici nu sunt acele cumpărături pe care le faci de obicei, pentru că este încurajată utilizarea recipientelor pe care le ai deja: borcane, caserole, cutii.
Produsele sunt variate, de la alimente și condimente la diferite produse de igienă personală, cum ar fi săpun, șampon, aparat de ras, pastă de dinți, bețișoare de urechi, deodorant, iar lista poate continua cu produse de uz casnic. Toate acestea se găsesc fie vrac, fie în cutii de metal sau hârtie.
Cele mai multe produse sunt aduse de peste hotare, însă Ana-Maria își dorește să aducă cât mai multe produse locale în viitorul apropiat.
Întrebată care este sfatul ei pentru a începe să avem un stil de viață în această direcție, Ana-Maria ne îndeamnă „dacă nu avem încă o dietă vegană, să ne gândim ce fel de schimbări mici putem face, astfel încât să alegem produsele cu impactul negativ cel mai mic”. Pentru ea, puterea exemplului contează foarte mult.
„Trebuie să nu mai fugim de noi și de realitate și să începem să vedem că structurile în care noi suntem și pe care le susținem alimentează enorm de multă suferință pentru noi, pentru alte ființe vii și pentru planetă în sine – asta e ceea ce ne va ajuta să ne schimbăm și să luăm alte decizii”.