top of page

Asociația Caritas Câmpulung Muscel

Discuție cu Andreea Cocut, reprezentant al asociației

Proiectul agricol: un nucleu al economiei circulare

De Laura Vlasceanu

Anchor 1

Ce reprezinta numele asociatiei pentru dumneavoastra si in ce fel conturează activitățile și scopurile pe le aveți în cadrul acesteia?

Asociația Caritas este sub umbrela bisericii catolice, fiind o organizație întinsă pe tot globul, nu doar în România. Numele acesteia înseamna caritate, acesta fiind și principalul scop pentru care a fost înființată asociația. Petru Păuleț a venit în Câmpulung în 1995, iar în 1997 aveam deja bazele asociației puse. În perioada aceea, era identificată o problemă majoră, și anume fetele care ieșeau din plasament la vârsta de 18 ani, nu aveau cu ce să se ocupe, astfel erau expuse traficului de persoane și prostituției. Astfel, am găsit o soluție pe termen lung, și anume să le oferim o locuință sigură și să creăm o oportunitate de dezvoltare profesională și anume în croitorie. Astfel a luat primul proiect naștere, proiectul Împreuna. Acesta a fost și este cel mai mare și în prezent dintre toate pe care le derulăm.

În ce context a luat naștere proiectul agricol?

În anul 2005, aveam o fată din centrul de plasament, Anișoara, care este alături de noi și în prezent, și era diagnosticată cu un tip de boală. Din dorința sa de a trăi la țară și de a se ocupă de gospodărie, Părintele i-a construit o casă în Schitu Golești. Astfel a luat naștere și ferma noastră. Am început prin a crește capre și porci, și prin a planta diverse lucruri precum căpșuni, tui și alte legume. Tot cu ajutorul Părintelui, asociației i-a fost donată o linie de producție de cașcaval de către un domn din Italia, împreună cu o rețetă originală, pe care noi am adaptat-o la contextul nostru. Am început să cumpărăm vaci pentru a da startul producției. Mămicile care ajungeau să locuiască în aceasta fermă, ne ajutau cu diferite munci în acest context. Acestea ne ajutau și pe noi, dar se și autogospodăreau prin plantarea de legume și fructe. Acest lucru ne-a oferit oportunitatea ca pentru o perioada să cultivăm legumele pentru restaurantul Împreună, iar în prezent le cumpărăm de la producătorii noștri locali.

Cine se ocupă în prezent de îngrijirea fermei?

Mamicile si copii acestora se ocupă in continuare cu autogospodărirea lor si cu munca voluntară pe care o fac în anumite contexte, de exemplu cultivarea ierbii pentru vite. În prezent avem 35 de văcuțe, iar de acestea se ocupă un domn, Petru, care a venit din centrul de plasament și suferă de o boală mintală, iar timpul pe care dânsul îl petrece având grijă de văcuțe, ieșind cu ele la păscut, îi oferă pace, bucurie și liniște. Alături de acest domn, mai este o doamnă, Elena, avand totodata o boala mentala, care ajută cel mai mult în producția de cașcaval. Aceasta doamnă este de foarte mulți ani la noi, venind de asemenea din centrul de plasament. De-a lungul timpului, anumite mămici sau doamne care au locuit în ferma aceasta, si-au găsit un rost in viata. S-au căsătorit sau au reușit să găsească o oportunitate nouă de dezvoltare personală. Toate persoanele care au lucrat sau lucrează în prezent la fermă au un nivel de muncă scăzut, aceștia muncind doar pentru propria lor fericire. În rest, noi avem și personalul avizat în munca necesară de la fermă. Noi încercăm să-i ajutăm cum putem mai bine și să oferim fiecărei persoane posibilitate de a face ceea ce-i place și ceea ce îi aduce fericire. 

Ce produse din surse autohtone reușiți să vindeți în prezent?

În prezent vindem doar produse lactate pentru care suntem autorizați. Până acum am vândut cașcaval și caciota, o brânză proaspătă și nesărată, cu un termen de valabilitate mult mai mic decât cel al cascavalului, și așteptăm și aprobarea pentru iaurt care va fi, de asemenea, 100% natural. Pentru toate produsele noastre folosim numai lapte de vacă.

Care sunt acțiunile de reciclare, și totodată, eco-friendly pe care le desfășurați în cadrul fermei?

Avem sistem solar de încălzire a apei, iar gunoiul rezultat se recicleaza la stațiile de reciclare din oraș: carton – sticlă. Acesta este selectat de către noi și livrat către stații. Din gunoiul rezultat de la grajd, și anume balegarul, facem compost pentru sol.

Care au fost efectele resimtite în perioada de pandemie?

Producția de cașcaval a continuat, însă s-au resimțit efectele negative în ceea ce privește vânzarea produselor.

Aveți mai multe locații unde puteți vinde produsele lactate?

Pe langa clienții casnici pe care îi avem, avem și clienții juridici, adică două magazine din  Câmpulung, totodată și în Pitești și în București, unde ne promovăm cat mai mult astfel incat sa ne dezvoltăm în egala masura. Facem în medie două drumuri la București pentru a livra comenzile clientiilor nostri casnici. Pe langa acestea, ne vindem produsele și în cazul târgurilor. Din păcate, succesul este mult mai mare în București decât în provincie, deoarece acest concept de economie socială nu este la fel de mult dezvoltat în aceasta zona precum în urban. De aceea este putin mai greu de promovat cauza noastra sociala in Campulung decat în Bucuresti, deoarece acolo oamenii sunt mult mai deschisi la astfel de cauze sociale. În acest context ne-am putut deschide doua magazine. Unul din Campulung, si unul din București, în care am avut ocazia sa promovam antreprenoriatul local, iar ulterior antreprenoriatul social, din zona Campulungului. Ca urmarea a contextului pandemic, am fost nevoiți sa inchidem magazinul din București. 

Care este cea mai mare provocare pe care o resimtiti în prezent?

Da, ne confruntăm cu situația data de cheltuielile pe care le avem în ceea ce privește întreținerea fermei. Acestea au devenit mai mari și noi încercăm pe cât posibil sa nu crestem prețul la cascaval. Este o perioada grea pentru toata lumea, iar noi vrem să obținem un echilibru între ceea ce investim și ceea ce castigam din vanzarea branzeturilor. Cel puțin in Campulung, media salariilor este una mica, iar din aceasta cauza, omul nu-si poate permite sa manance ce-si doreste, ci mai degrabă ce poate. De aceea noi ne dorim sa oferim alimente de cea mai buna calitate și oamenilor care în mod normal nu-si permit sa o cumpere. 

 

Mulțumim pentru cooperare! 

bottom of page