Din dragoste pentru natură
Profructta, sucuri și limonade 100% naturale
La începutul anului 2021, citeam cu interes un studiu publicat de Ziarul Financiar, care vorbea despre faptul că în acest moment, mai ales sub presiunea pandemiei, obiceiurile de consum ale românilor sunt în continuă evoluție.
Sănătate, sport, dietă echilibrată sunt doar câteva dintre cuvintele cheie care definesc aceste preocupări noi.
Băuturile răcoritoare sunt în declin, sucurile naturale și artizanale câștigă popularitate.
În acest context, prezentăm pe scenă un brand care nu numai că se încadrează în cadrul deschis anterior, dar care vine cu o poveste impresionantă despre pasiune, dragoste pentru natură și revenirea la origini: Profructta.
Ce este Profructta?
Un brand românesc de sucuri și limonade 100% naturale de calitate premium, realizat din fructe recoltate direct din natură, care își are începuturile în Câmpulung, Argeș, la inițiativa familiei Măcărescu.
O afacere de familie care a plecat de la dorința de a redescoperi relația cu natura, de a consuma natura, fără intervenții sau artificii.
Producție, ambalare, livrare
Adică sunt 100% naturale și nu este doar un titlu pompos pe etichetă?
Da. Deși poate suna ireal, da. Și aici intervine strategia de dezvoltare durabilă a Profructta.
De la fabrică până la ușa clientului, Profructta folosește numai materiale ecologice.
Suntem singurul producător român de suc 100% natural care ambalează produsul final în sticle de sticlă. Tot ceea ce folosim în producție, în livrare, evită pe cât posibil plasticul. Avem și un produs o Bag-in-box, ambalat într-o cutie de carton, o variantă care protejează gustul și calitatea sucului, previne oxidarea în timpul consumului și face ceea ce se bea să fie în permanență proaspăt, explică Marius Măcărescu, fondatorul Profructta.
Câteva aspecte despre producție
De asemenea, aflăm tot de la domnul Măcărescu că există o procedură foarte strictă în ceea ce privește fluxul care are loc în fabrica de la Câmpulung. După ce fructele sunt culese cu atenție, acestea sunt spălate, tocate, presate la rece, pasteurizate câteva secunde la 82 de grade pentru a nu pierde calitatea și apoi ambalate în siguranță.
Afacerea noastră funcționează pentru că suntem serioși. Avem certificări, nu ne jucăm cu legea, respectăm standardele de igienă și atunci când spunem că facem sucuri naturale, o facem. Pentru sucurile convenționale, folosim mere, pere, cireșe românești din livezile Argeșului, fructe de pădure recoltate direct din faună spontană. Pentru cele exotice, importăm materia primă din Spania, Murcia, adică portocală, mandarină, lămâie, grapefruit și le trecem prin același proces ca și fructele luate direct de aici.
Nu folosim niciun artificiu, iar ceea ce este scris pe etichetă este, practic, adevărul.
Îndemnăm clienții să citească întotdeauna eticheta și să fie responsabili pentru ceea ce consumă.
Deși a început doar cu sucuri de fructe românești, marca Profructta oferă acum un sortiment bogat și o varietate de litraje pentru toate nevoile. De la sucuri gustoase de mere, pere, vișine, coacăze, afine, zmeură, până la limonadă cu zmeură, struguri, aronia și mure sau suc eco de fructe de pădure, compania crește în popularitate prin satisfacerea nevoilor unor tipologii largi de consumatori.
Recent, Profructta a creat un nou site, cu tot sortimentul actualizat, unde sunt disponibile informații și despre întreaga rețea de parteneri din București, magazinele alimentare, băcăniile, cafenelele și supermarketurile unde distribuie. Pentru cei care locuiesc în București sau Ilfov, există posibilitatea de a livra produsele direct la domiciliu, gratuit.
Cine este omul din spatele poveștii Profructta?
Marius Măcărescu, fondatorul mărcii, ne spune că ideea afacerii de azi a început ca o pasiune, dar astăzi a devenit o un business local care distribuie masiv în capitală și în localitatățile din Ilfov, o companie cu vizibilitate în mediul online și în gusturile locuitorilor din București și Argeș, care au devenit deja fani ai mărcii.
În urmă cu opt ani, în timp ce era în vacanță la Paris, Marius Măcărescu a băut sucuri naturale de fructe la hotel la care era cazat. I-a plăcut atât de mult încât a decis să-și facă propriile băuturi, mai ales că în România nu avuse ocazia să guste astfel de produse. Evident, totul natural. Între intenție și Premium Fruct, deținătorul mărcii Profructta, există muncă multă și o investiție de 600.000 de euro, astfel încât în 2014, la Câmpulung, avea să înceapă să producă primele sale sucuri din mere naturale.
În acest oraș se află fabrica Profructta, care funcționează din 2014 până astăzi.
Dacă am cădea în capcana metaforei, am putea spune că afacerea de astăzi a fost inițial un vis, dar a devenit o realitate. Dar pentru că la Profructta nu visăm cai verzi pe pereți, între a visa și a face era multă muncă, dragoste pentru natură, pasiune și dăruire. Și un strop de nebunie.
De ce nebunia? Din 2013, adică de la nașterea acestei companii, sucurile Profructta au fost aceleași, fără compromisuri sau artificii.
Am presupus de la început că vom „captura” doar în sticlă esența fructelor, așa cum este: fără zahăr, fără conservanți sau aditivi, spune Marius Măcărescu, fondatorul acestei companii și directorul care coordonează în prezent aproximativ 20 de angajați, atât în Câmpulung, cât și în București.
Ce poate fi îmbunătățit?
Înainte de a încheia conversația cu Marius Măcărescu, l-am întrebat, desigur, care sunt aspectele care pot fi îmbunătățite și care sunt, încă, lacunele de pe piață ce ar putea fi acoperite în următorii ani.
Ca producător de sucuri 100% naturale, există uneori riscul unei alterări mai rapide. Este ceva ce se poate întâmpla, la categoria surprizelor neplăcute. Pe de altă parte, ținând cont de faptul că nu folosim niciun tip de conservant, este normal ca dintr-un lot, în anumite condiții, o sticlă-2 să prezinte predispoziție mai rapidă spre alterare. Este o dovadă că ne respectăm promisiunile. În ceea ce privește piața, cred că ne îndreptăm spre o educare mai bună a publicului, care vrea să consume cât mai sănătos posibil, cât mai natural posibil. Desigur, există loc de îmbunătățire, dar anul trecut ne-a arătat că așa este. Iar câștigătorii vor fi cei care înțeleg în sfârșit că mai puțin este mai mult.